img

KOLLWENTZ, BURGUNDIJA U BURGENLANDU

/
/
1580 📖

Kada se pomenu austrijska bela vina, većina pomisli na gruner (Grüner Veltliner) ili rizling. Manje je poznato recimo da se šardone u Austriji, a precizno u Burgenlandu, uzgaja još od 1150. godine, kako je zapisano u jednom od manastirskih anala u tom regionu. Tamo piše da su ga u Burgenland doneli cistercijanski monasi iz Burgundije i zasadili ga na padinama duguljastog grebena, više visokog brda nego planine, po imenu Lejtagebirge.

Upravo tamo ga od 1775. uzgaja i familija Kolvenc (Kollwentz), u dva vinograda Ried Gloria i Ried Tatschler, koji se kao najbolje pozicije za šardone pominju još 1570. godine.

Vinariju Kollwentz danas predvodi harizmatični Endi Kolvenc, koji je i najviše zaslužan slavu ova dva šardonea, koje mnogi s pravom svrstavaju među najbolje izvan Burgundije. Izvan Austrije, vinarija je najpoznatija upravo po njima, ali u samoj Austriji na pijedestalu su njihova fantastična crvena vina, čija je suština specifična burgenlandska frankovka/blaufrankiš (Blaufränkisch).

Kada je magazin Falstaff (najuticajniji vinski magazin na nemačkom govornom području) svojevremeno vinariju Kollwentz proglasio za vinariju godine, glavna pohvala je bila posvećena upravo kreatoru njenih vina: “Endi Kolvenc je desetobojac među austrijskim vinarima, sposoban da u najraznovrsnijim disciplinama bude najbolji ili među najboljima u svakoj kategoriji!”. Ovaj citat ima jasnu potvrdu i u najnovijoj listi najboljih vina Austrije. Vinarija Kollwentz je u svakoj kategoriji vina koju proizvodi – ili prva ili među prvima.

Endija Kolvenca sam upoznao 2012. godine u njegovoj vinariji, snimajuću reportažu o Burgenlandu za TV emisiju Put Vina. Tada sam prvi put i probao “Gloriju” i “Tačler” i do danas ostao zaljubljen u ta dva šardonea. To su bila vina iz berbe 2009, a prošlog leta sam imao privilegiju da ih probam ponovo, opet u vinariji. Moji utisci se nisu promenili nimalo, oba vina su i dalje bila neverovatno sočna i plenila svežinom, samo je “mineralnost” bila još izraženija, a tekstura još uljastija.

GLORIA 2017 (Chardonnay 100%)

Vino potiče iz istoimenog vinograda, smeštenog na jugistočnoj padini brda Lejtagebirge, na 300-325 m.n.v. Zemljište je posno, sa dosta lapora, krečnjaka, krupnog krečnjačkog kamena i fosila školjki praistorijskog mora.

(francuski barrique, 18 meseci na talogu; 14% alc)

Gloria ima zadivljujući aromatski profil, koji se otkriva u zapanjujućem nizu slojeva mirisa. Dok uranjate u tu dubinu, pojavljuju se upečatljive note pčelinjeg saća, jabuka, badema, belih dudinja, livadskog cveća – sve prožeto impresivnim “mineralnim“ venama, a najviše upravo onim tonom koji Francuzi nazivaju “pierre à fusil” (puščani barut). Tekstura je skoro medna, a ukus je “mesnat”, preplavljen snažnim talasom privlačne svežine izuzetno sočnih kiselina. Završnica je prelepo definisana, skladna i dugotrajna, sa nežnom slanoćom i korom citrusa koje vas vode do sledećeg… i sledećeg… i sledećeg gutljaja.

Prosečna cena: oko 68 € (vino je dostupno u domaćim vinotekama)

TATSCHLER 2017 (Chardonnay 100%)

Iz istoimenog vinograda, smeštenog na jugistočnoj padini brda Lejtagebirge, na 200-250 m.n.v. Zemljište je bogato laporom (škriljcem) i krečnjakom.

(francuski barrique, 18 meseci na talogu; 14% alc)

Slično „Gloriji“ i „Tačler“ pleni dubokim slojevima aroma, ali je njegov profil drugačiji. Otvara se svežim mirisima livadskog cveća prožetih „mineralnim“ tonovima, na koje zatim nadovezuju arome slatkih jabuka, krušaka, dunja, kore narandže, ananasa. Nepca su kompleksna, a u završnici ukusa se skladno komponuju tonovi sočnog tropskog voća i „mineralnosti“ sa kontrastnim notama svežeg peciva (brioša), karamele i morske soli. Izuzetno trajanje.

Prosečna cena: oko 60 € (vino je dostupno u domaćim vinotekama)

Slavomir Ćirović (deg. jul, dec. 2019, maj 2020)

  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Pinterest
This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :