img

Wine Masters 2022: Abbona, Pijemont

/
/
683 📖

U kraljevini nebiola (barola i barbareska) u Pijemontu teško da ijedna vinarija, ma koliko slavna bila može da pretenduje na kraljevski presto. Ali, kada je reč o sorti dolćeto (Dolcetto), kralj je jedan: Marcijano Abona iz Doljanija. ‍Pun naziv vinarije je Marziano Abbona, ali se u Italiji češće koristi samo ime Abbona. Njihov dolćeto Papà Celso, koji nosi ime po Marcijanovom ocu, legendarnom vinaru Ćelsu, koji je prvi pristupio dolćetu kao sorti ravnoj nebiolu, bio je prvo kultno vino Italije, još krajem 60-ih godina 20. veka.‍

Osim dolćeta u Doljaniju, Abbona danas ima i nekoliko Grand Cru vinograda u prestižnim Barolo zonama u Monforte d’Albi i Novelu (Ravera, Bricco Barone, Rinaldi, Cerviano i Pressenda). Na ukupno 52 ha Abbona proizvodi 13 crvenih vina (uključujući i Barberu i Barbaresco), 4 bela (uz lokalne sorte arneis, favoritu i moskato, takođe i vionje) i tri penušava vina u okviru nove i vrlo uzbudljive apelacije Alta Langa DOCG koja obuhvata vina proizvedena po šampanjskoj metodi i od klasičnih šampanjskih sorti (šardone, pino noar).

Njihova impresivna vinarija od 2.500 m2 ukopana je duboko u zemlju ispod stare porodične kuće u seocetu San Luiđi pored varošice Doljani. Uz fascinantnu selekciju buradi i velikih bačvi, posebnu pažnju posetilaca privlači jedan duboki bunar sa bezbroj malih tunela ispod podruma koji održavaju savršenu vlagu.

Imali smo veliko zadovoljstvo da budemo gosti vinarije Abbona u septembru ove godine, da upoznamo ovu sjajnu familiju i da probamo sva njihova vina. Da smo samo mi birali, na ovogodišnji Wine Masters stigla bi barem polovina njih, ali Marcijano i njegove ćerke i glavne saradnice, Mara i Kjara, odlučili su da za premijerno predstavljanje u Srbiji izaberu tri, za koja smatraju da najviše govore o identitetu i filozofiji vinarije Abbona.

Na Wine Masters-u 2022, 08. decembra u Hajatu, Kjara Abona će predstaviti tri izuzetna vina:

Papa’ Celso Dogliani DOCG 2021 / 90p James Suckling
Barolo Pressenda DOCG 2016 / 96p Doctorwine, 93p James Suckling
Barolo Cerviano-Merli DOCG 2016 / 94p James Suckling

Papa’ Celso Dogliani DOCG 2021 je najbolji dolćeto koji smo ikada probali.To je vino savršeno elegantne taninske strukture. Iz čaše vas mami zavodljivim aromama jagoda, trešanja, ljubičica, belog bibera i sveže pečenih zrna kafe. Na nepcima se tope slatki tanini, završnica je duga, u potpunoj harmoniji. Njegovih 14.5% alc ne biste ni pretpostavili. Posebno je zanimljivo to da Papa’ Celso uopšte ne odležava u buradima, već ostaje u inoksu sve do flaširanja, sa idejom da se u vinu zadrži iskonski karakter sorte i vinograda Doriolo. Vino nije na našem tržištu, a u evropskim vinotekama njegova cena se, u zavisnosti od berbe, kreće od 20-29 €.

Barolo Pressenda DOCG 2016 dolazi iz prestižnog vinograda Presenda u Monforteu, sa spektakularnim pogledom na zamak Serralunga d’Alba. Odležao je 12 meseci  hrastovim buradima od 500 l, a zatim još 24 meseca u velikim bačvama (od 5.000 l). Ima 14.5% alc. To je vino raskošne strukture, slatkih tanina i potpune harmonije svežine i snage. Višeslojni buke se otvara ljubičicama, a zatim iz dubine dopiru tonovi šumskog voća, posebno malina, praćeni notama sladića, kafe i duvana. Harmonično i postojano, traje bukvalno minutima. Vino nije na našem tržištu, a u evropskim vinotekama njegova cena je oko 46 €.

Barolo Cerviano-Merli DOCG 2016 potiče iz Cru vinograda Ćervijano-Merli u Novelu, specifičnom po manje peskovitom zemljištu i malim prinosima nebiola, što vinu daje posebnu koncentraciju ukusa, snažnu strukturu, gustu taninsku teksturu i izuzetnu aromatičnu dubinu. Maceracija i fermentacija na autohtonim kvascima je trajala punih 50 dana. Vino je odležalo 44 meseca u velikim bačvama od slavonskog hrasta i još 6 meseci u bocama. Ima 14% alc. Njegov izuzetno kompleksan buke se otvara sekundarnim tonovima duvana i grafita, da bi tek zatim usledili voćni mirisi kupina i trešanja, zaokruženi trreperavim notama sladića i suvih ružinih latica. Svi mirisi i ukusi su jasno evolutivni i, uz fantastične tanine i postojanu svežinu, očigledno je da će se ovo vino dalje razvijati i trajati decenijama. Vino nije na našem tržištu, a u evropskim vinotekama njegova cena je oko 48-50 €.

Sva ova tri sjajna vina bi možda mogla i da se zajedno opišu u samo tri rečenice, kojima Marcijano Abona sažima filozofiju svoje porodične vinarije: „Mi pravimo tradicionalna vina i ne plašimo se da to kažemo. Ponosni smo na svoj identitet. Da bi vas neko vino inspirisalo, ono mora da bude u stanju i da ispriča svoju priču, svoju istoriju“.

Doživite i vi deo ove sjajne priče, Abbona vas očekuje 08. decembra u Hajatu na ekskluzivnoj degustaciji Wine Masters 2022.

֎

U prodaji je još oko 40 ulaznica za Wine Masters 2022 po ceni od 12.000 din, a mogu se kupiti isključivo onlajn OVDE

֎

Pročitajte još:

18. Beogradski Salon Vina, Wine Masters 2022, Distillery Masters 2022 (INFORMACIJE I ULAZNICE)

WINE MASTERS 2022 – VINSKA KARTA

18. BEOGRADSKI SALON VINA – VINSKA KARTA

U susret Salonu, izbor vina (1)

U susret Salonu, izbor vina (2)

U susret Salonu, izbor vina (3)

U susret Salonu, izbor vina (4)

U susret Salonu, izbor vina (5)

U susret Salonu, izbor vina (6)

  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Pinterest
This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :