img

U susret Salonu, izbor vina (3)

/
/
1014 📖

Čak oko 900 vina vas očekuje na 18. Beogradskom Salonu Vina (oko 650) i ekskluzivnoj degustaciji Wine Masters 2022 (oko 250 vina sa 90-100 poena). Detaljne vinske karte za oba događaja biće objavljene tek oko 20. novembra, a do tada mi vam predstavljamo vina za koja smatramo da bi svakako trebalo da ih uvrstite u svoju listu za degustaciju. Za ovo poglavlje smo izabrali tri vina iz Veneta, Doura i Marema Toskane.  

֎

18. Beogradski Salon Vina (09. i 10. decembar)

Genesis Asolo Prosecco Superiore DOCG Extra Brut

Grupa Degustare Italia na 18. Beogradski Salon Vina donosi impresivnu selekciju od 33 vina iz Veneta i Friulija! Među njima je čak 13 penušavih iz glavne Prosecco zone Koneljano-Valdobjadene, koje proizvodi vinarija Perlage.

Perlage je vinarija familije Nardi iz Valdobjadenea. Vinariju su 1985. osnovala sedmorica braće Nardi, od prvog dana baviće se isključivo organskom proizvodnjom grožđa. Bili su prvi u tome, a od 2004. su i prvaci biodinamike u svom regionu. Sva njihova vina su organska ili biodinamička. U tom smislu oni su zaista posebni u moru penušavih vina kojim svake godine proseko preplavi svetsko tržište.

Za ovaj prikaz smo izabrali njihov Prosecco Superiore Genesis.

U piramidi kvaliteta Prosecco vina, Superiore je na samom vrhu. Ta oznaka podrazumeva da je vino proizvedeno isključivo od grožđa Glera iz vinograda u okolini 15 sela između Koneljana i Valdobjadenea. Superiore može biti u svim Prosecco stilovima, od suvog do poluslatkog. Te kategorije su označene na etiketama kao Brut, Extra Dry i Dry.  Zanimljivo je da Dry (“suvo”) označava onu “najslađu” varijantu.

Genesis Asolo Prosecco Superiore DOCG koji vam ovde preporučujemo je Extra Brut, dakle izrazito suvo penušavo vino. Ima izuzetno fini “mus”, jasne mirise i ukuse žutog voća i citrusa, sa vrlo dinamičnom i dugotrajno osvežavajućom završnicom u kojoj se intenzivno prepliću tonovi kore pomorandže, limuna i morske soli. Magazin Falstaff ga je ocenio sa 91p.

Vino još uvek nije na našem tržištu, a u evropskim vinotekama cena mu se kreće od 9-12 .

Quinta da Gaivosa LBV Porto Alves de Sousa

Sjajnu portugalsku vinariju Alves de Sousa iz prestižnog regiona Douro smo detaljnije predstavili uoči letnjeg Beogradskog Salona Vina i taj članak možete pročitati ovde. Njihova vina su sada na našem tržištu i moguće je da ste neka od njih već probali. Ali na 18. Beogradski Salon Vina i Wine Masters 2022 stižu i neka nova, kao i nove berbe, među kojima su i neke ocenjene sa 97 poena.

U gorepomenutom članku smo već predstavili njihov LBV Porto Quinta da Gaivosa, ali ovde bismo želeli da kažemo nešto više o samoj LBV kategoriji porta.

“Late Bottled Vintage Porto” (LBV) bi trebalo da bude najlakše razumljiva kategorija porta. Po zvaničnoj definiciji, to je rubi (Ruby) porto iz samo jedne berbe, odabrane zbog svog posebnog kvaliteta, i flaširan nakon 4-6 godina odležavanja u “drvetu”. Kao Ruby, trebalo bi da podrazumeva da je reč o portu sa više svežine, voćnosti i pitkosti nego što nudi porto Tawny, čija suština je (više)decenijsko odležavanje (10,20 ili 40 godina Colheita Tawny) i razvoj vrlo kompleksnih sekundarnih i tercijalnih aroma.

LBV je u suštini pitkija i po ceni mnogo pristupačnija verzija porta, koja se najčešće i ne servira kao dižestiv, jer je možete piti isto kao i svako drugo crveno vino, naravno pod uslovom da volite tu njegovu izraženu voćnu slast.

Kada smo gore stavili ogradu “trebalo bi”, hteli smo u stvari da kažemo da bez obzira na definiciju LBV i ono što Ruby gotovo uvek podrazumeva, “Late Bottled Vintage Porto” nije u tom smislu baš stilski koherentna kategorija. Kod nekih proizvođača je hrast u vinu izraženiji, kod nekih je LBV bliži laganim crvenim vinima. I upravo zbog toga vam posebno preporučujemo ovaj LBV porto Alvesa de Souse – kao pravi primer onoga što bi “Late Bottled Vintage Porto” po definiciji trebalo da bude.

Quinta da Gaivosa LBV Porto 2017 Alves de Sousa smo vam u ranije pomenutom članku predstavili kroz prikaz tima Roberta Parkera, koji je ovo vino ocenio sa 93p. Sada vam prenosimo naše impresije.

Ljubičica, ribizla, kupina, dudinja, mleveni orah i lešnik, kafa i karamel, to je vrtlog aroma u koji vas mami ovaj izvrstan LBV porto. Ima baršunastu teksturu, perfektno prožetu prefinjenom voćnom svežinom. Upečatljiva završnica je prepuna sočnog šumskog voća, sa tonovima kafe, uz neosetnih 19,5% alc.

Vino za savršeni kraj dana na 18. Beogradskom Salonu Vina… kao i svakog drugog dana.

Quinta da Gaivosa LBV Porto 2017 Alves de Sousa je na našem tržištu, u vinotekama je oko 1.900 din.

֎

Wine Masters 2022 (08. decembar)

Caiarossa 2018 Caiarossa

Caiarossa je ime dobila spajanjem imena boginje Gaje, personifikacije planete Zemlje, i crvene boje (rossa) kojom sjaje jaspis i kamen u zemljištu njihovih vinograda, smeštenih u brdima na toskanskoj obali. Nadomak Tirenskog mora, u blizini gradića Riparbela, u dolini reke Ćećine (Val di Cecine) vinarija Caiarossa na 31 ha biodinamički uzgaja grožđe, koje je, izuzev lokalnog sanđovezea, poreklom iz Francuske (Merlot, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Syrah, Petit Verdot, Petit Manseng, Grenache, Mourvèdre, Viognier, Chardonnay).

To je u skladu sa susednim Bolgerijem, ali pored toga Caiarossa ima i još jednu čvršću francusku vezu, jer ima dve “sestrinske” vinarije u Bordou, Chateau Giscours i Chateau Tertre. Vlasnici su im isti – porodica Albada Jelgerzma.

Glavna inspiracija Kajarose svakako jeste Bordo i supertoskanski stil Bolgerija, ali njena vina ipak imaju sopstveni karakter, stvoren u mozaiku raznovrsnog zemljišta na 47 različitih parcela, u brdovitom vinogorju, koje se i po visini i po mikroklimi značajno razlikuje i od Bordoa i Bolgerija. Vina Kajarose imaju značajno više svežine, koja im daje dodatnu energiju, koju su prepoznali i svi vodeći svetski vinski kritičari.

Na Wine Masters-u 2022 Caiarossa će predstaviti četiri svoja izvanredna vina:

Caiarossa Bianco 2020 (Viognier, Chardonnay)
93 James Suckling, 93 Robert Parker, 91 Falstaff
Aria di Caiarossa 2019 (Cabenert Franc, Merlot, Syrah, Cabernet Sauvignon)
92 James Suckling, 92 Robert Parker, 94 Falstaff
Pergolaia 2019 (Sangiovese, Cabernet Sauvignon, Merlot)
92 James Suckling, 92 Robert Parker, 92 Falstaff
Caiarossa 2018 (30% Syrah, 30% Cabernet Franc, 16% Cabernet Sauvignon, 12% Merlot, 7% Petit Verdot, 5% Sangiovese)
96 James Suckling, 95 Robert Parker, 95 wine Spectator, 95Falstaff, 17+ Jancis Ronbinson

Kada je reč o ovom poslednjem, na koje vam skrećemo posebnu pažnju, Džejms Sakling i Wine Advocate Roberta Parkera su ga naprosto obasuli pohvalama!

Sakling je u svom opisu (uz 96p) istakao njegov fantastičan aromatski profil, ispunjen “ljubičicama, žalfijom, lavandom, ribizlama…i naglasio:Srednje do punog tela, sa super rafinisanim taninima i voćem. Tako je suptilno i prefinjeno. Zaista dugo i predivno. Traje minutima”. Na kraju je zaključio: “Tako je teško ne piti ga već sada, ali je bolje posle 2023”.

Wine Advocate je (uz 95p) izdvojio “duboka jezgra tamnog voća, podržana katranom i slatkim sladićem u pozadini, naglašavajući:“Najbolji posao ovde su tanini, koji ostaju veoma glatki i zategnuti, dajući vinu elegantnu, ali snažnu kičmu”. Njihov zaključak je: “Caiarossa 2018 nudi sjajan uvid u putanju koja gleda budućnost ovog dragulja na toskanskoj obali”!

Vino još uvek nije na našem tržištu, a njegova prosečna cena u evropskim vinotekama je oko 80 €.

U prodaji je još oko 40 ulaznica za Wine Masters 2022 po ceni od 12.000 din, a mogu se kupiti isključivo onlajn OVDE

֎

Pročitajte još:

18. Beogradski Salon Vina, Wine Masters 2022, Distillery Masters 2022 (INFORMACIJE I ULAZNICE)

WINE MASTERS 2022 – VINSKA KARTA

18. BEOGRADSKI SALON VINA – VINSKA KARTA

U susret Salonu, izbor vina (1)

U susret Salonu, izbor vina (2)

U susret Salonu, izbor vina (6)

U susret Salonu, izbor vina (4)

U susret Salonu, izbor vina (5)

Wine Masters 2022: Abbona, Pijemont

  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Pinterest
This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :