KAKO JE NASTAO BRUT ŠAMPANJAC
Skoro do sredine 19. veka šampanjac je uvek bio sladak. Tada su u proizvodnju vodećeg svetskog penušavog vina prste umešali engleski trgovci, kao i mnogo puta pre toga, kada je reč o stilovima i tipovima vina (porto, šeri, Bordo itd.). Oni su, jednostavno, zatražili od proizvođača šampanjca da naprave suvu verziju penušavog vina, a s obzirom da je Engleska za Šampanju bila najznačajnije tržište, to je, suštinski, bila zapovest.
Najpre je, specijalno za Engleze, napravljena verzija „sec“ (suvo), a zatim i varijanta sa više kiselina „extra sec“ (vrlo suvo). Međutim, Englezi su tražili još suvlja vina, što je počelo da iritira Francuze, koji su te zahteve doživljavali kao nedostatak dobrog ukusa. Navodno je neki francuski vinar izjavio da Englezi imaju „divljački ukus“, nazvavši ih „brutes“ (brutalnim, divljim, grubim), pa se neko dosetio da tom novom stilu šampanjca da upravo takav naziv – „brut“. Taj sarkazam engleski trgovci, očigledno nisu shvatili ili ih jednostavno nije bilo briga, jer je britansko tržište odlično prihvatilo „brut“ i vrlo brzo suvi šampanjac je potisnuo sve slatke verzije.
Godine 1874. čuvena šampanjska udovica madam Pomeri (Champagne Pommery) je na tržište pustila legendarni “vintažni” (iz samo jedne berbe) suvi šampanjac, koji je odmah postao glavna zvezda na aristokratskim trpezama viktorijanskog Londona. Englezi su počeli da se prema šampanjcu odnose ne samo kao prema napitku za slavlja i slatkiše, nego kao ozbiljnom vinu, koje može da se pije tokom čitavog obeda… i danju i noću.
Sama Francuska, kao i ostatak sveta, i dalje su međutim bili naklonjeni klasičnom slatkom šampanjcu. Upravo tih godina, recimo, a precizno 1876, na zahtev ruskog cara Aleksandra II, šampanjska kuća Louis Roederer je proizvela svoj prvi Prestige Cuvee Cristal, u providnoj kristalnoj boci, izuzetno sladak – baš po ukusu ruskog cara. Suvi šampanjac je počeo da osvaja svet tek posle Prvog svetskog rata, a danas u Šampanji „Brut“ obuhvata čak 85% ukupne proizvodnje šampanjca uopšte. I famozni Cristal danas je, naravno – Brut.
Pročitajte još:
PENUŠAVI SVET: ŠAMPANJAC I KREMAN
DEKANTIRANJE PENUŠAVIH VINA
ŠTA JE TO “PUPITRE”?
ŠTA JE “BLANC DE BLANCS”?