DESET SRPSKIH PRIČA O VINU
Izbor naših priča o srpskim vinima i vinarijama 2020.
MUSKAT I TAMJANIKA
Otvaranje vina je otvaranje emocija, reče lepo jednom neko. A, kada na boci tog vina piše “Tamjanika” ili kako Župljani kažu “Tamnjanika”, onda domaće ljubitelje vina te emocije često odvedu mnogo dublje od samog trenutka uživanja u vinu. Neprocenjiv je značaj domaćih sorti grožđa, jer su one, pored ostalog, i deo našeg kulturnog i istorijskog koda. Kada su te sorte u jednom podneblju stotinama godina, kada ih uzgajaju desetine pokolenja, kada se o njima čak i pesme pevaju, one postaju deo zajedničke kulturne baštine i identiteta i njihovo vino je gotovo uvek nešto više od samog vina… (pročitajte ceo tekst)
CRNA TAMJANIKA I VINARIJA BIKICKI
Crna tamjanika je raritetna domaća sorta grožđa koju kao malo vode na dlanu čuva nekoliko vinarija iz Negotinske krajine, tradicionalnog regiona ove crne muskatne sorte, i dve sa Fruške gore, koja bi to možda mogla da postane. Ima je pomalo i u okolini Niša i u rejonu Tri Morave… (pročitajte ceo tekst)
Pročitajte još: BIKICKI, OMAŽ CRVENOM TRAMINCU
IZBA JOVANOVIĆ, MERLO KOJI GOVORI SRPSKI
Selo Vele Polje u Čegarskom vinogorju u Niškom rejonu. Jedan i po hektar vinograda na smonici sa slojevima krečnjaka. Samo jedna sorta grožđa – merlo. Jedan bračni par, oboje profesori muzike, bez vinarskog iskustva. Jedan iskren, izvorni pristup vinogradu i vinu. Jedna ogromna pasija. I na kraju jedno uzbudljivo, autentično vino… (pročitajte ceo tekst)
KOVAČEVIĆ, PENUŠANJE FRUŠKE GORE
Prema istorijskom pamćenju, ali i podacima dobijenim ukrštanjem raznih izvora rimske istorije, prve zasade vinove loze na osunčanim brdima Fruške gore, zasadio je u 3. veku Markus Aurelije Prob, rođeni Sremac – jedan od šesnaest rimskih imperatora rođenih na tlu Srbije. Ta priča stara 1.700 godina daleka je i deluje skoro mitski, pa ipak ona je duboko usađena u tradiciju svake vinogradarske porodice na Fruškoj gori. Ona odjekuje kroz vreme i dodatno hrabri i podstiče generacije fruškogorskih vinogradara i vinara da nastave delo svojih predaka iz Srednjeg i posebno 17. veka, ali i iz bogate fruškogorske manastirske tradicije vinogradarstva i vinarstva, da istraju, da stvaraju još bolja vina, da idu još dalje u traganju za samom suštinom svog jedinstvenog podneblja… (pročitajte ceo tekst)
Pročitajte još: CHARDONNAY KOVAČEVIĆ, NOVA POGLAVLJA I POMERANJE GRANICA
RADOVANOVIĆ, DVA NOVA VELIKA VINA
Ako se jednog dana u Srbiji bude uspostavljala neka klasifikacija najboljih vinograda slična burgundskom Grand Cru Classe sistemu, vinograd pod kaberneom vinarije Radovanović u Krnjevu biće među prvima, tu nema nikakve sumnje. To što je ljubiteljima vina taj vinograd podario u poslednjih dvadeset godina je mnogo više od samog uživanja u jednom sjajnom vinu… (pročitajte ceo tekst)
Pročitajte još: RADOVANOVIĆ, POVRATAK RIZLINGA RAJNSKOG
SPASIĆEVA TRILOGIJA TAMJANIKE
Tamjanika može da pleni i svežinom, kao rizling, može da bude pikantna kao sovinjon, može da bude i kremasta kao šardone. Njene izvorne muskatne arome ne moraju uvek da budu u prvom planu… (pročitajte ceo tekst)
JOVIĆ, CHARDONNAY I SAUVIGNON POTRKANJSKI
Na vinsku scenu su stupili nepretenciozno, iskazujući svoj lični karakter prepun vedrine, i taj svoj vedar duh i pozitivnu energiju simbolično prikazali i u liku svog lokalnog Dionisa, zaštitnika njihovih vina – Dionizija Potrkanjskog, koji vas sa etiketa veselo mami da ih probate i jednostavno uživate u životu. Slaveći vino kao deo životnih radosti, Jovići su u drugi plan stavili svoj inače krajnje ozbiljan pristup vinogradima i vinarstvu, ne namećući se publici kao duboko zamišljeni stvaraoci velikih vina. Iza scene, međutim, oni su u svojim vinogradima sve vreme neprekidno stvarali uslove za njihov nastanak… (pročitajte ceo tekst)
TVRDOŠKA “VELIKA REZERVA”, VELIKA ZAISTA
Tamo gde Trebišnjica protiče kao brojanica vremena, noseći vekove između vinove loze i kamena, tamo još iz kamena vino niče i u kamenu stoje podrumi manastira Tvrdoš… (pročitajte ceo tekst)